Att skriva - En hantverkares memoarer av Stephen King (2000) Att skriva - En hantverkares memoarer av Stephen King (2000)
Sällan har väl en bok om skrivandets hantverk varit så glasklar, så användbar och så avslöjande. Stephen Kings självbiografiska Att skriva inleds med en suggestiv berättelse om Kings barndom och hans tidiga fixering vid skrivandet.

Ett pärlband av klara minnesbilder från uppväxtåren, skoltiden och den svåra tiden som ändade i hans första roman Carrie, ger läsaren en annorlunda och oftast mycket rolig bild av hur en författare danas. Stephen King övergår därefter till skrivandets verktyg - hur man skärper och mångfaldigar dem genom övning och hur författaren alltid måste ha dem tillgängliga.

Att skriva kulminerar i Kings djupt rörande berättelse om hur hans drift att skriva hjälpte honom att återhämta sig efter den svåra trafikolycka han råkade ut för 1999. Vem som än läser hans skickligt uppbyggda, inspirerande och uppmuntrande bok kommer att känna sig berikad och inspirerad.
Dina ord, dina berättelser Handbok för vana och ovana skrivare av Susanne Holmgren (2011) Dina ord, dina berättelser Handbok för vana och ovana skrivare av Susanne Holmgren (2011)

"Litteraturens värld tillhör alla. Du har all rätt att ta din plats i den världen."

Inspirerande, kunnigt och pedagogiskt skriver Susanne Holmgren om hur alla kan utveckla sitt skrivande efter egen ambition och förmåga. Boken vänder sig till både nybörjaren och den mer erfarne författaren. Den kan användas som uppslagsbok men också för att belysa frågeställningar kring det egna skrivandet.

Förutom lättbegripliga genomgångar har Susanne Holmgren skapat nya exempel och skrivövningar. Här finns allt man behöver för att utveckla de tekniska färdigheter som gör skrivandet till en konst och njutning, för såväl författare som läsare.
Avslutningsvis ger författaren tips om hur man hittar eller skapar egna litterära sammanhang och utvecklar en egen hållning till sitt skrivande.

Publicera dig! Om utgivning på förlag och andra publiceringsmöjligheter av Susanne Holmgren (2012) Publicera dig! Om utgivning på förlag och andra publiceringsmöjligheter av Susanne Holmgren (2012)

"Vill man hitta vägar att nå ut med sina texter kan man inte ha olyckskorparnas kraxande i öronen hela tiden. Istället gäller det att få upp ögonen för alla de möjligheter som faktiskt finns!"

Publicera dig! är en engagerande handbok som riktar sig till alla som skriver och som vill publicera sina egna texter. Författaren Susanne Holmgren bjuder på sina kunskaper i publicerandets konst på ett sätt som öppnar många vägar mot läsarna. Hon förmedlar en stark optimism och visar på ett brett spektrum av publiceringsmöjligheter.

Boken riktar sig främst till opublicerade författare och kan med fördel användas som inspirerande guide för den som vill få sina skön- eller facklitterära verk publicerade. Gästförfattare i boken är Kerstin Aronsson, förläggare på Kabusa Böcker, som här ger en tydlig bild över förlagens arbete och vad som kan vara bra att tänka på när man som manusförfattare söker sig till ett förlag.

Lyckas som författare av Sölve Dahlgren och Lars Rambe (2013) Lyckas som författare av Sölve Dahlgren och Lars Rambe (2013)

Är du författare eller drömmer om att bli det?

Då är det här boken för dig. Den handlar inte om hur man skriver en bra bok - sådana böcker finns det gott om. Startpunkten här är när manuset börjar bli färdigt. När det är dags att skriva klart sitt manus och verkligen fundera på vad som ska hända sedan.

Idag är det väldigt lätt att producera en text och sprida den, inte minst tack vare de tekniska möjligheterna som aldrig varit bättre. Samtidigt är konkurrensen om exponering hos återförsäljarna mördande. Funderar du på hur man verkligen når ut? Här kartlägger vi förutsättningarna och ger råd och tips på vägen. Inte minst bjuder vi dig på erfarenheter och reflektioner från många av dina författarkollegor, alltifrån etablerade bästsäljare till nyblivna egenutgivare.

Det handlar om bokutgivning från ax till limpa: din uppslagsbok när din bok ska ut - med eller utan förlag. Vi hoppas den ger den inspiration och kunskap som just du behöver för att lyckas som författare.

Lust att skriva Romaner och noveller av Lars Åke Augustsson (2002) Lust att skriva Romaner och noveller av Lars Åke Augustsson (2002)

"Du ska inte avundas andra något som de har skrivit, eftersom orden också är dina och något nytt alltid är möjligt att skriva." Så lyder ett av de tio avslutande budorden i Lars Åke Augustssons inspirationsbok, Lust att skriva.

Faktarutorna med de viktigaste begreppen och byggstenarna i skönlitterärt skrivande varvas med personligt hållna resonerande avsnitt fyllda med exempel, övningar och intervjuer med bland andra Inger Edelfeldt, Kerstin Ekman, Elsie Johansson och Henning Mankell. Augustsson betonar allas möjligheter att skriva och lyfter fram den upptäckarglädje som ligger bakom det litterära skapandet.

En erfaren författares och skrivarkursledares senaste insikter förmedlas i en både barsk och uppmuntrande ton. Populärt skrivet men också kvalificerat och kritiskt. För dig som skriver på egen hand eller i grupp. Den definitiva handboken i konsten att skriva berättande prosa.

Att skriva romaner och noveller av Lars Åke Augustsson (1993) Att skriva romaner och noveller av Lars Åke Augustsson (1993)

Att skriva romaner och noveller är en resonerande handbok för alla dem som vill lära sig att skriva skönlitterära texter. Författaren Lars Åke Augustsson diskuterar här förutsättningarna för skrivandet - vad som främjar eller hindrar skapandet.


Hur gör man en bra miljö- eller personskildring?
Hur skapar man balans i en text?
Hur undviker man klichéer?


Augustsson visar att författandet innebär hårt arbete, både med texten och självkänslan - och många stunder av lycka.

Dessutom intervjuas författarna Ove Allansson, Sigrid Combüchen, Inger Edelfeldt, Kerstin Ekman och P.C. Jersild om sina erfarenheter och sin syn på skrivandet.

Det sjunkna alfabetet - en bok om konsten att skriva av Peter Gustav Johansson (1996) Det sjunkna alfabetet - en bok om konsten att skriva av Peter Gustav Johansson (1996)

Föreställ dig att du står i ett omöblerat rum. Du har fria händer. I ditt inre börjar du fantisera ihop hur rummet ska se ut, hur ljuset ska komma att falla på dina möbler, den röda mattan, fotografiet av någon du känner, ett hårspänne på bordet eller ett gammalt brev. Och till sist föreställer du dig också hur du befolkar rummet med människor av kött och blod...

Det sjunkna alfabetet - en bok om konsten att skriva betonar fantasin och lusten till eget skrivande. Den presenterar inga färdiga lösningar utan vill istället inspirera till sökande efter det egna språket. Boken tar upp de tre stora skrivargenrerna dramatik, lyrik och prosa men presenterar också olika prosaformer som novell, satir, kåseri, biografi...

Nya författarskolan av Göran Hägg (2004) Nya författarskolan av Göran Hägg (2004)

Kan man lära sig att bli en bra författare? Hur vet man att man har talang? Är det viktigt att vara originell? Vilka berättartekniska knep och fallgropar finns det? Hur får man en bok utgiven? Kan man leva på sitt skrivande?

I Nya författarskolan belyser Göran Hägg, författare och docent i litteraturvetenskap, författarens verksamhet på en mängd olika sätt. Det är en tankeväckande och omåttligt underhållande bok, utmärkt som diskussionsunderlag vid skrivarkurser men också spännande läsning för den vanliga bokläsaren med intresse för berättarteknik.