Bara en båtfärd bort (Möja)

Utsikt från bryggan, Möja Utsikt från bryggan, Möja

Senaste gången jag var i skärgården var jag 19 år och vaktade en utställning. Det var Örnsköldsviks skärgård det. Ulvön som har både sin egen surströmmingstillverkning och, som det verkade, kroniskt soligt väder.

En sån tur blev det inte den här gången. Inte sedan båten lagt till och väskorna stuvats undan och man var fri att röra sig som det föll en in. Då låg åskmolnen blålila på himlen och jag hann precis ta mig in på Pärlan, restaurangen, innan regnet var över oss. Där är bara uteserveringen på verandan öppen så här års men inte for man illa av det och de säger ju att regnväder är skrivväder.

Så medan regnet piskade mot markisen och åskan mullrade ute till havs skrev jag kapitel ett över en fruktdrink och med en filt om axlarna.

Möja är en riktig cykelö och med vattnet bara 14 grader varmt lämnade jag baddräkten hemma och begav mig ut på en cykeltur istället med skrivväskan på ryggen. Vattnet är aldrig långt borta och ändå glömmer man nästan att man är på en ö, med skogen som växer tät och grön på båda sidor om vägen. Röda hus och gårdar sticker upp ur grönskan och blickar ner från sina grå klippor och måsarna skriker från en kritvit himmel.

Anlände till Wikströms fiskrestaurang lagom till lunch. Fick leda cykeln längs den trådsmala vägen förbi hus som låg närapå i knäet på varandra.

Inne var allt stilla och ro med bara radion som mumlade i sitt hörn. Där var vita tapeter med fartygsmotiv på väggarna, ljusblå träpanel, sjögrejor över dörren. Vilade mina cykelben och njöt av stekt abborre och sedan blev det mer skrivande till efterrätten.

Det ligger något förunderligt befriande över att vara här och att få skriva precis så mycket eller så lite jag har lust till. Att bara ge sig hän åt det och ta dagen som den kommer utan några yttre krav, planering eller dåligt samvete. Varför kan det inte alltid vara så?

I vilket fall som helst är Möja en ö att återvända till och om jag får leva och ha hälsan tänker jag komma och skriva här varje sommar.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln